Krízy, ich príbeh a priebeh .

Krízy, ich príbeh a priebeh .

Ľudstvo prechádza krízami od nepamäti, časom sa s nimi vyrovná, ale je dôležité nepodľahnúť panike, davovej psychóze, chamtivosti a počúvať múdrejších.

 

Recesie, krízy , medvedie trhy, prechádzajú  poväčšinou  štyrmi fázami,

Prvá fáza: uznanie, začína poklesom 5-10% a návratom naspäť. Toto sa stalo v poslednom februárovom týždni. Po upokojení situácie poradenskými spoločnosťami sa trhy vrátili nasledujúci pondelok späť, ale nepodarilo sa im udržať na týchto pozíciách a druhý marcový týždeň sa zrútili. Čierna labuť priletela, alebo medveď vyhnal z trhu býka.

Druhá fáza: panika, začína vtedy, keď si investori uvedomia, že recesia je tu. Dow Jones klesol (-37%) najrýchlejšie od veľkej hospodárskej krízy. Táto fáza trvala do 23.marca.

Tretia fáza: stabilizácia, vyzerá to že v tejto fáze sa práve nachádzame, panika ustupuje, ale situácia nie je ideálna. Teraz si myslíme, že sme už na dne, udiať sa to malo 30.marca. Toto obdobie sa vyznačuje vysokou volatilitou(kolísavosťou).Býva to najdlhšie obdobie medvedieho trhu. To neznamená, že trhy nebudú klesať, ale už je určená približná hranica dna. Oživenie by malo pravdepodobne prísť do niekoľkých mesiacov a nie rokov(snáď).

Štvrtá fáza: očakávanie, trhy sa začnú obnovovať, sklady plniť novým tovarom, nastupuje vláda býka ,ale len dovtedy kým ho znej medveď nevyhodí.

Ak sa vírus neskrotí čo najskôr, potom je všetko v hmle stratené, ale verme, že sa to podarí čo najkratšej dobe.

 

Krízy ktoré už ľudstvo prekonalo

17- storočie Tulipánová kríza Holandsko

za 3 cibuľky tulipánov niekto predal pivovar, keď bublina praskla veľa ľudí malo najdrahšie tulipány sveta. Hlavná príčina bola túžba po neúmernom zisku, davová psychóza.

1920 veľká hospodárska kríza

Pokles akcii o 80% návrat do pôvodných pozícii po 20-tich rokoch. Následky boli katastrofálne krachy bánk, vysoká nezamestnanosť 20 %-80% ,pokles HDP o 20 %, mnoho ľudí prišlo o všetko, spôsobila radikalizáciu  obyvateľstva, nástup fašizmu, 2 sv. vojny.

1973 ropná kríza

stúpla cena ropy z 3$ na 12$.vysoký nárast inflácie, pokles akcii o 38%, trval 1 rok 8 mesiacov, návrat po 4 rokoch.

1987 black monday

Pokles akcii o 26%, trvanie 3 mesiace, návrat po 1 roku a 8 mesiacov.

2000-2006 prasknutie internetovej bubliny a ďalšie príčiny (pád dvojičiek..)

Pokles akcii o 40%, trvanie 2 roky 3 mesiace, návrat po 6-tich rokoch, index NASDAX(technologický index) pokles o 80% návrat po 15-tich rokoch. nástup nových technológii

2007-2012  nehnuteľnostná kríza

Pokles o 48% trvanie 2 roky 6 mesiacov návrat po 4 rokoch a 6 mesiacov, pád Lehman-Brothers, nezamestnanosť v USA bola 9mil.

2020  recesia spôsobená coronavírusom

O recesii sa už hovorilo, že je na spadnutie pred vyše rokom. To čo prišlo málokto očakával. Platí veta ,,Vieme, že nič nevieme,, . Zatiaľ pokles o 30% , rast o 20 % .... za mesiac a pár dní, okrem pádu akcii, padalo všetko, ropa, bitcoin, zlato...,niekoľkokrát pozastavené obchodovanie na burze...nespomínam ohrozenie zdravia, životov, čo sa už nikdy nevráti a preto treba byť teraz zodpovedný a pre trochu straty voľnosti pohybu sa obetovať .  Ak nebude vakcína očakáva sa, že príde ešte druhá vlna nákazy, niekedy po lete, keď sa otvoria školy. Recesia by mala byť na úrovni tej z roku 2008, len by nemala tak dlho trvať. Fed už teraz vytlačil toľko peňazí , ako za 10 rokov od roku 2008. Deficit USA klesol o takú výšku, ako počas 2 sv. vojny. Nezamestnanosť v USA stúpla na 16 miliónov(ako v roku 1940).  Veľké firmy, ktoré sú na burze dostanú dotácie, či už vďaka kupovaniu ich dlhopisov, alebo akcii cez ETF. Toto FED doteraz nikdy nerobil.  Rozsiahle opatrenia pre zastavenie pandémie by mali  trvať min. 3 mesiace.   Kto rozmýšľa , či začať  investovať, postupoval  by som opatrne, ale treba byť pripravený  na vysokú volatilitu (kolísavosť).Krízy prichádzajú a odchádzajú,  ak len začínam nemám veľmi čo stratiť, horšie je to ak som už na konci sporenia a všetko mám v akciách, ale to už je iný príbeh.   Kupovať je treba, keď sú ceny dolu. Mať odložené prostriedky na životné náklady,  aspoň na 12 mesiacov .Naše portfolio All Seasons pokles na trhu tiež zasiahol ,ale nie až tak výrazne .V dnešných dňoch je cca 5-6 % pod svojim maximom z februára na úrovni približne 5% od svojho vzniku za obdobie 15 mesiacov.

 

obr.  zdroj VHI investments

vhi krizi prelozenejpgkfp krizi graf upravjpgEIC App seasons 13420jpg